29-Nisan-2024 19:33:26

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
142 BİLİM İNSANI GEREDE’NİN TÜM YÖNLERİNİ ELE ALDI

142 BİLİM İNSANI GEREDE’NİN TÜM YÖNLERİNİ ELE ALDI

BAİBÜ Bolu Halk Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde; Bolu Valiliği, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Gerede Kaymakamlığı, Gerede Belediyesi, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası ile Gerede Kültür Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (GERKAV) iş birliği iledüzenlenen Gerede Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu sona erdi. Sempozyumda Bolu’nun en büyük ilçesi olan Gerede’nin tüm yönleri ele alındı. Renkli, zengin ve dopdolu içeriğiyle dikkat çeken sempozyum, 3-4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Gerede Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu 3 Kasım Cuma günü Melih Gökçek Kültür Merkezi’nde açılış programıyla başladı. Saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı okundu. Açılış programına; Bolu Valisi Erkan Kılıç, Samsun Eski Valisi İbrahim Şahin, Danıştay Üyesi Ahmet Saraç, Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Gerede Kaymakamı Fatih Kaya, Konya Akören Kaymakamı Yunus Emre Karaca, Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, Gerede Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Erdemir Gündoğmuş, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Suat Güner, Gerede Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Hakan Çambel, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka, BAMER Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa, sivil toplum örgüt temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler ve Gerede halkı katıldı.

Sempozyumun ilk günü, 3 oturumun yapıldığı çalıştay programı düzenlendi. Sempozyum kapsamında “Gerede’de Dericiliğin Tarihi Seyri ve Geleceğe Bir Bakış”, “Turistik Destinasyon Bakış Açısından Gerede” ve “Arkut Dağı ve Kış Sporları” başlıklı oturumların yer aldığı çalıştay yapıldı.Sempozyumun ikinci gün etkinliklerinde; Gerede Salonunda düzenlenen ve başkanlığını Prof. Dr. Ergün Laflı’nın yaptığı birinci oturum, Prof. Dr. Ahmet Oğuz’un yaptığı ikinci oturum, Prof. Dr. Ahmet Ocak’ın yaptığı üçüncü oturum ve Prof. Dr. Kenan Ziya Taş’ın yaptığı dördüncü oturumda “Gerede’nin Eski Çağ Tarihi ve Arkeolojik Verileri, Osmanlı Tarihi ve Cumhuriyet Tarihi” ele alındı. Debbağ Salonunda düzenlenen ve başkanlığını Doç. Dr. Hanifi Üzüm’ün yaptığı birinci oturum, Prof. Dr. Fatih Konur’un yaptığı ikinci oturum, Prof. Dr. Seyit Köse’nin yaptığı üçüncü oturum ve Prof. Dr. Mehmet Erdemir Gündoğmuş’un yaptığı dördüncü oturumda ise, “Gerede’nin Kültürel Değerleri, Gerede’de Kaybolmaya Yüz Tutan Meslekler ve Günümüz Uygulamaları, Gerede’de İktisadi Hayat, Tarım ve Hayvancılık” konularında sunumlar yapıldı.Esentepe Salonunda ise, “Halk Kültürü, Gastronomi, El Sanatları ve Giyim Kuşam” başlığı kapsamındaki konular, başkanlıklarını Doç. Dr. Serdar Uğurlu, Prof. Dr. Hayri Coşkun, Prof. Dr. Feriha Akpınarlı ve Prof. Dr. Nigar Merdan’ın yaptığı oturumlarda değerlendirildi.Ramazan Dede Salonundaki oturumlar, “Geredeli Alim Emin Efendi, Dini Hayat ve Edebiyat” başlığı kapsamında yapıldı. Prof. Dr. Üzeyir Ok başkanlığında birinci oturum, Prof. Dr. Bünyamin Erul başkanlığında ikinci oturum, Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar başkanlığında üçüncü oturum ve Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş başkanlığında dördüncü oturum gerçekleştirildi.Arkut Dağı Salonunda, başkanlıklarını Doç. Dr. Erhan Çapraz, Doç. Dr. Mehmet Süme, Prof. Dr. Samettin Gündüz ve Prof. Dr. Ahmet Cahit Haksever’in yaptığı oturumlarda, “Gerede Vakıfları, Gerede’nin Önemli Şahsiyetleri, Basın Yayın Hayatı ve Dijital Medya ve Edebiyat” konuları ele alındı.Sempozyumun son gününde, Gerede Salonunda başkanlığını Doç. Dr. Can Karagülle’nin yaptığı “Mimari ve Kültürel Miras”, Debbağ Salonunda başkanlığını Prof. Dr. Selami Özsoy’un yaptığı “Geçmişten Günümüze Gerede”, Esentepe Salonunda başkanlığını Doç. Dr. Erhan Çapraz’ın yaptığı “Müzeler”, Ramazan Dede Salonunda başkanlığını Prof. Dr. Adnan Altun’un yaptığı “Gerede Maarif Oturumu” ve Arkut Dağı Salonunda başkanlığını Prof. Dr. Ali Ateş’in yaptığı “Deprem” başlıklı paneller gerçekleştirildi.Gerede Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu, 5 Kasım Pazar günü ise gerçekleştirilen bilimsel, kültürel ve sosyal etkinliklerin ardından sona erdi.

Gerede sergileri ve canlı performanslar göz doldurdu

Sempozyum kapsamında; Öğretim Görevlisi Semra Bozdoğan’ın “Dokumadan Deriye Motiflerin Göçü” sergisi ile Semra Bozdoğan ve NergizPaşu Öztürk Atölyesi Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Programı öğrencilerinin çalışmalarından oluşan sergi açıldı.

Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa ve Fatih Peker’in objektifinden “Gerede’den Haneler ve Hamiler” fotoğraf sergisi ve Bolu Fotoğraf Sanatçıları Derneği (BOFSAT) üyesi Hamza Canbaş’ın objektifinden “Bizim Gerede” fotoğraf sergisi açıldı. Gerede Belediyesi’nce hazırlanan “1 Şubat 1944 Gerede Depreminin Gazetelerdeki Yansıması” dönem gazeteleri sergisi, “Osmanlı ve Cumhuriyet Döneminde Belgelerle Gerede” ve “Geçmişten Günümüze Gerede Fotoğrafları” sergileri ile “Arkut Dağı Kayak Merkezi” dijital fotoğraf sergisi açıldı.Gerede Ticaret ve Sanayi Odası’nca hazırlanan “Geçmişte Gerede” ve Gerede Halk Eğitim Merkezi’nce hazırlanan “Deriden San’ata” sergileri açıldı.Gerede Meslek Yüksekokulu’ndan Ahmet Çetinkaya, gova model (stiletto) ayakkabı üretim aşamaları; Kemer Ustası Süleyman Tok, kemer yapımı; Mes Ustası Salih Eser, mes yapımı ve Bakırcı Ustası Mustafa Bulut, bakır süsleme performansları sergiledi.

Atölye çalışmaları göz doldurdu

Sempozyum kapsamında; yöneticiliğini Öğr. Gör. Semra Bozdoğan’ın yaptığı Deri Atölyesinde küçük deri eşyaların üretim çalışmaları yapıldı.Doç. Dr. Zeynep Küçüktural’ın yöneticiliğini yaptığı Mum Batik Atölyesinde Gerede dantellerinden örnekler sunuldu.Yöneticiliğini Dr. Öğr. Üyesi Filiz Yıldız ve Prof. Dr. Nigar Merdan’ın yaptığı Doğal Boya Atölyesinde, Doğadan Gelen Renkler başlıklı çalışma yapıldı.Doç. Dr. Perihan Şan Aslan ve Dr. Öğr. Üyesi Şafak Çetin Özkan’ın Seramik Atölyesinde, Gerede’nin mimari süsleme ögeleri seramik çalışmalarına uyarlandı.Dr. Öğr. Üyesi Melek Şahindokuyucu’nun yöneticiliğindeki atölyede, Mendilimde Gül Oya başlığı kapsamında baskı resim çalışmaları gerçekleştirildi.Öğr. Gör. Gamze Çalık Çetin ve Öğretmen İbrahim Çetin’in Halk Müziği Atölyesinde, mitolojik ve folklorik özellikleriyle Gerede türkülerinden örnekler sunuldu.Orhan Aytar’ın yöneticiliğini yaptığı Gerede Halk Oyunları Atölyesinde, Köroğlu oyunu ve oyunun bölümleri, selamlama, cengi harbi ve helalleşme oyunları sahnelendi.Fatih Peker’in Sinematografi Atölyesinde, tarihiyle, kültürüyle, doğasıyla Gerede belgeseli özelinde temel sinematografi çalışmaları yapıldı.Esentepe Aşçılık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Ufuk Öztürk, Hakan Şeker, Necati Alper Çetinkaya, Fatma Pınarbaşı ve Muzaffer Mert Aydın’ın Yemek Atölyesinde yöresel tat Kıkırdaklı ekmeğin yapımı gerçekleştirildi.Emine Hale Cevahircioğlu’nun Deri Atölyesinde deriden sanata giden uzun ince bir yol başlığı kapsamında çalışmalar yapıldı.

Cumartesi Akşamı Sosyal Etkinlik Düzenlendi

Sempozyum kapsamında HemşehrimizEmin Yalçın’ın Gerede Ağzı ile Stand-up gösterisi, eğitmenliğini Orhan Aytar’ın yaptığı Bolu Halk Oyunları, bağlamada Ali Yılmaz, neyde Mustafa Bayer ve gitarda Özgür Keser’in olduğu grubun Gerede nağmeleri icra ettiği sosyal programlar ve gezi programları gerçekleştirildi. Gerede ağzı katılımcılar tarafından büyük ilgi görerek, yüzlerde tebessüm oluşturdu.

Gerede arşivi oluşturulacak

Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa,sempozyumun üniversitemizle halkı buluşturmak, Gerede arşivi oluşturmak, Gerede’nin dericilik, turizm ve benzeri konularda sahip olduğu potansiyeli ortaya koymak ve üniversitemizin Gerede konusunda yaptığı araştırmaların sonuçlarını bir araya getirmek amacıyla düzenlendiğini söyledi.

142 Bilim İnsanı 119 bildiri sundu

Sempozyumun içeriği hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa, “25 oturumda Gerede’nin eski çağ tarihi ve arkeolojik verilerinden iktisadi hayatına, depremden Gerede maarifine kadar pek çok konu 142 bilim insanı tarafından alanda yapılan araştırmaların sonuçları olarak 119 bildiri ile ilim âleminin istifadesine sunulacak.” dedi.

Rektör Alişarlı, sempozyum verilerinin önemini vurguladı 

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, sempozyumu düzenleme amacına değinerek, “Öncelikli olarak ilçenin hem tanıtımına katkı sunmak hem de ilçenin uyuyan bazı dinamiklerini, unutulmuş, küllenmiş bazı değerlerini açığa çıkarmak için bu sempozyumu düzenliyoruz. Aynı zamanda kurumlar arası irtibatı gerçekleştiriyoruz. En önemli özelliği de sempozyum tamamlandığı zaman, oturumlardan elde ettiğimiz çıktılarla bir sonuç bildirgesi hazırlayacağız ve kitaplaştıracağız. Bir rehberimiz, arşiv kitabımız olacak. 142 araştırmacının sunumları ile çok ciddi bir veri kaynağı elde edeceğiz. Bu veriler bilirkişiler tarafından ele alınıp sonuçta bir kazanca dönüştürülecek.” ifadelerini kullandı.

“Sempozyumun ilçeye ve bölgeye hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum.”

Dericiliğin ilçede 1000 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayarak önemine işaret eden Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, “Yaklaşık 3000 insanımıza iş imkânı sağlayan Gerede’nin lokomotif sektörüdür. Ayakkabı deri ihtiyacının yüzde 50’sini karşılamaktadır. Dericiliğin yan kolu olarak kemercilik de ekonomimizde önemli yer tutar. İrili ufaklı atölyelerde yaklaşık 150 kemercimiz ülkemize ve yurt dışına yıllık 30 milyon erkek kemer satışı gerçekleştirmektedir.” diye konuştu.

Sempozyumun ilçeye ve bölgeye hayırlı sonuçlar getirmesini dileyen Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, “Kıymetli akademisyenlerimizin yapmış olduğu birbirinden değerli çalışmalarla Gerede’mizin bilinmeyenlerinin ortaya konulmasını temenni ediyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Sempozyumdan Notlar;

-Sempozyumda görev alan ve 3 gün boyunca büyük bir azimle çalışan kurumların personeline ve üniversite öğrencilerine protokol tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi.

-Sempozyumda yer alan bildiriler derlenerek gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra kitap olarak basılarak tüm araştırmacıların, bilim insanlarının istifadesine sunulacak.

-Sempozyum için Gerede’ye gelen 142 akademisyen, Sempozyum görevlileri ve diğer misafirler Gerede’den ve Gerede Belediyesi’nin ev sahipliğinden memnun kaldıklarını ifade ederken, kendilerini evinde gibi hissettiklerini dile getirdiler.

-Sempozyum için Gerede’ye gelen 142 akademisyen, Sempozyum görevlileri ve diğer misafirler Gerede esnafından alışveriş yaparak, Gerede’den ailelerine ve yakınlarına hediye alarak ayrıldılar.

-Sempozyum için Gerede’ye gelen 142 akademisyen, Sempozyum görevlileri ve diğer misafirler Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar’ınsempozyumu ilk gününden son gününe kadar bizzat ilgilenerek çalıştaylara katılması ve her konuyla birebir ilgilenmesinden dolayı memnuniyetlerini dile getirdiler.

-Bir önceki sempozyum için Gerede’ye gelen araştırmacı ve akademisyenler Gerede’nin o günden bugüne gözle görülür değişim ve dönüşüm yaşamasından dolayı Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar’ı tebrik ettiler.

Sempozyumun son günü Gezi Programına katılan katılımcılar; Tarihi Kiliseli Tüccar Han, Arasta Çarşısı, Yukarı Tekke Cami, Çan Saati, Tarihi Hamam, Vezirhan, Taşhan, Kent Müzesi, Keçi Kalesi, Arkut Dağı Kayak Merkezi, Seviller ve Rumşah Yaylalarını gezdiler. Gezi esnasında bol bol fotoğraf çeken katılımcılar; gezdikleri bölgelere hayran kaldıklarını ifade ederek, herkese Gerede’den bahsedeceklerini ve mutlaka Gerede’yi görmeleri gerektiğini ileteceklerini belirttiler.

-Gerede Belediyesi Kent Müzesi’nin ise temsili açılışı gerçekleştirilerek akademisyenler Kent Müzesini gezdi ve yetkililerden müze hakkında bilgi aldılar. Kent Müzesi çok beğenildi.

Cevap bırakın