27-Nisan-2024 10:42:13

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ENGEL KALMADI!

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ENGEL KALMADI!

Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, Demirciler Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde önemli bir gelişmeyi paylaşarak, fay hattı dışında kalan kısımda 3/2 çoğunluğun elde edildiğini açıkladı.

“3/2 oranı yakalandığı için projenin hayata geçmesinin önünde herhangi bir engel kalmadı” diyen Allar, ” Hayata geçiremediğim en önemli projeydi, uzlaşmalarda istediğimiz seviyeye geldik.”dedi.

Bundan sonrası için de bazı detaylar veren Allar, “Anlaşmayan hak sahipleri için istimlak işlemleri artık başlatılabilir. Kanun gereği devletimiz vatandaşın can güvenliğini korumak adına ve bina tehlike arz ettiği için süreç başladığında evin doğalgazını kesme yetkisine sahip, elektriğini kesme yetkisine sahip, suyunu da belediye olarak böyle bir emir verilirse kesmek durumundayız. Yasa  açık ve bunu emrediyor. Vatandaşımız bu işin ciddiyetinin farkına varmalı.”diye konuştu.

TOKİ Gerede’ye toplamda kaç bina yapacak, herhangi bir müteahhit firma ile kentsel dönüşüm arasındaki fark ne, devlet b u projede ne kadar harcayacak? Hepsi ve daha fazlası bu özel röportajın detayında…    

Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, Demirciler Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde önemli bir gelişmeyi paylaştığı bu özel röportajda tüm gelişmeleri ve merak edilenleri anlattı. İşte ayrıntılar…

Kentsel Dönüşüm Projesi’nde anlaşma durumu hangi noktada?

Mustafa ALLAR: “Fay hattı üzerinde konutu bulunan vatandaşlarımızın tamamı uzlaştı. 55 konut ve 9 işyerinin inşası şu anda SEDAŞ idari binası altındaki alanda devam ediyor. Projenin hayata geçmesi adına 5 bin metrekarelik bu araziyi bedelsiz olarak tahsis ettik ve Belediyemizin tüm imkanlarını projenin hayata geçmesi için seferber ettik. Fay hattı üzerindeki hak maliklerinin inşaatlarının yapımına başlanıldı ve bu konutların inşası 2023’de bitecek.”

Fay hattında yıkım ne zaman başlayacak?

Mustafa ALLAR: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunun kararını veriyor. Şu anda ilçemizde konut sıkıntımızın olduğunu bakanlığımıza ilettik. Mümkünse bina tamamlandıktan sonra fay hattında yıkımın olmasını istedik. Ancak fay hattı dışında başlanacak projelerde böyle bir durum olmayacak. İlk önce binalar yıkılacak ve yerinde dönüşüm yapılacak. İhale sürecinden önce hak sahiplerine boşaltmalarını söyleyeceğiz.”

Fay hattı hariç diğer kalan kısım oldukça merak ediliyor. Burada durum nedir?

Mustafa ALLAR: “Fay hattının kuzeyinde olan bölümde de şu anda konut, işyeri ve arsa oranında Yüzde 70’i geçmiş durumdayız. Arsa hariç konut ve işyeri anlaşmalarında yüzde 85’i yakalamış durumdayız. Çoklu hak sahibi olunan arsalar var, bu arsaların çözümü için şu anda çalışmalar yürütülüyor. 3/2 oranı yakalandığı için projenin hayata geçmesinin önünde herhangi bir engel kalmadı ve şu anda elimiz güçlendi. Belediye olarak biz bu projede köprü vazifesi görüyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız projeyi yürütüyor. Bakanlığın devreye girmesiyle 2014’den bu yana yürütülen süreç büyük bir hız kazandı. Hayata geçiremediğim en önemli projeydi, uzlaşmalarda istediğimiz seviyeye geldik.”

3/2 çoğunluk sağlandığına göre şu anda ne yapılabilir?

Mustafa ALLAR: “Anlaşmayan hak sahipleri için istimlak işlemleri artık başlatılabilir. Süreç Yüzde 70 oranı yakalandığı için bundan sonra hızlı bir şekilde ilerleyecek. Uzlaşmayan hak sahiplerinin hesaplarına yapılan değerlemelere göre istimlak bedelleri yatırılacak. Projenin yarıda kalması hususu tamamen ortadan kalktı ve kanun bu konuda açık. Demirciler Mahallesi, kentsel dönüşüm sit alanı ilan edildiği için kamulaştırma işlemleri de normal kamulaştırma prosedürlerinden farklı olarak, çabuk ilerleyecek. Yüzde 66 oranının yakalanması yetiyordu, projede yüzde 70 geçildi.”

Anlaşmaya yanaşmayanlar için ne diyorsunuz?   

Mustafa ALLAR: “Mutlaka kentsel dönüşüm ofisine uğramalılar. Bu kaçırılacak bir fırsat değil. Bu projenin yüzde 60’ını devlet süspanse ediyor. Ne kadar hak ediyorsa hak sahibine o veriliyor. Metruk bir alandan vatandaşlarımızı modern bir yerleşim alanına yerleştiriyoruz.”

Fay hattı dışında kalan bölgelerde yeterli çoğunluk sağlanmış, bundan sonra TOKİ anlaşma yapmak için uğraşır mı?

Mustafa ALLAR: “Yüzde 70 oranı yüzde 80 olursa bu vatandaşımızın lehine. Biz, vatandaşımız mağdur olmasın istiyoruz. Bu aşamadan sonra daha önceki kentsel dönüşüm ofisinde olduğu gibi ısrar hususu olmaz. Süreç bitmiş durumda. Hak sahibinin ne eksik ne fazla hakkı neyse söylenir, kabul etmezse istimlak yoluna gidilir.”

Hak sahibi evini boşaltmak istemezse ne olur? 

Mustafa ALLAR: “Demirciler Mahallemiz 1. derece deprem bölgesi sit alanı ilan edildiği için kanun gereği devletimiz vatandaşın can güvenliğini korumak adına ve bina tehlike arz ettiği için şu anda evin doğalgazını kesme yetkisine sahip, elektriğini kesme yetkisine sahip, suyunu da belediye olarak böyle bir emir verilirse kesmek durumundayız. İleride bu tür durumlarla vatandaşlarımız karşılaşabilir. Artık projede yüzde 70 geçildi, burayı boşaltın denildiğinde vatandaşımız evini boşaltmak zorunluluğunda kalır. Yasa açık ve bunu emrediyor.  Vatandaşımız bu işin ciddiyetinin farkına varmalı.”

Normal müteahhit ile Kentsel Dönüşümü karşılaştırdığımızda aradaki fark nedir?  

Mustafa ALLAR: “Şu andaki maliyetlere göre müteahhit firmanın hak sahibine vereceği Kentsel Dönüşüm’ün verdiğinin yüzde 35’ini geçmez. Devlet desteğiyle proje yürüdüğü için böyle. Yüzde 60’ı devletimiz süspanse etmese bu projenin hayat bulmazsı zaten imkansız. Tekrar ifade ediyorum, hak sahipleri asla bu fırsatı ihmal etmemeli. Bu projede hak sahipleri dışında devletin ve kimsenin bir karı yok.”

TOKİ Kentsel Dönüşüm Projesi’yle beraber Gerede’ye kaç konut yapıyor olacak?    

Mustafa ALLAR: “2. etap için onay aldığımız 500 konut ve Demirciler Mahallesi ile beraber toplamda 1240 konutu TOKİ Gerede’de inşa edecek. Sadece Demirciler Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi ile devletimiz Gerede’de 500 milyon TL gibi bir rakamı vatandaşlarımızın can güvenliği için harcayacak. Bu çok önemli ve çok büyük bir rakam. Bunu iyi görmek lazım.”

Cevap bırakın