Gerede Çayı Temiz Aksın Platformu tarafından 04 Kasım 2024 tarihinde Gerede ilçesindeki fabrikaların faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik açtığı davada mahkeme talebi reddetti. Platform, istinaf mahkemesine gideceğini açıklarken, OSB’lerde çalışarak evine ekmek götüren 5000 işçi işsiz kalmaktan şimdilik kurtuldu.
Gerede’deki Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) faaliyet gösteren fabrikaların faaliyetlerinin durdurulması talebiyle açılan dava sonuçlandı. “Gerede Çayı Temiz Aksın Platformu” tarafından 04 Kasım 2024 tarihinde açılan davaya ilişkin mahkeme, fabrikanın faaliyetlerinin çevreye zarar verdiği iddialarını yeterli bulmayarak tüm talepleri reddetti. Kararın ardından OSB’lerde çalışan yaklaşık 5000 işçi işsiz kalma endişesinden şimdilik kurtulmuş oldu.
Platform, dava kapsamında Gerede OSB’lerdeki sanayi tesislerinin atık su deşarjının çevreye zarar verdiğini iddia ederek, tesislerin faaliyetlerinin çevresel değerler normale dönene kadar durdurulmasını talep etmişti. Ancak mahkeme, sunulan delilleri yeterli görmeyerek bu talebi reddetti.
Karar sonrası Platform yetkilileri, istinaf mahkemesine başvuracaklarını duyurdu.
KONUYU TBMM’YE TAŞIYAN MİLLETVEKİLİ AKGÜL’ÜN İFADELERİ DİKKAT ÇEKMİŞTİ
TBMM’de Gerede Çayı ile ilgili soru önergesi veren ve daha sonra Deri OSB’de incelemelerde bulunan Bolu Milletvekili İsmail Akgül, çevre platformunun çaydaki kirliliğin deri sanayinden kaynaklandığı iddiasıyla yanıltıcı bilgiler sunduğunu vurgulayarak, “Elde edilen bulgular, deri sanayi tesislerinin mevcut durumda çevresel yükümlülüklerini yerine getirdiğini ortaya koymaktadır”ifadesini kullanmıştı.
Mahkemenin kararı, bölgede sanayi faaliyetlerinin devamını sağlarken, geçimini bu tesislerden sağlayan binlerce işçiyi de şimdilik işsiz kalmaktan kurtarmış oldu. Platformun bir üst mahkemeye yapacağı başvurunun nasıl sonuçlanacağı ise merak konusu.