28-Nisan-2024 20:39:05

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
BİR UMUT!

BİR UMUT!

MHP lideri Bahçeli’nin açıklamalarının ardından gündeme gelen il sayısının artması tartışmalarından sonra “Gerede il olacak mı?” şeklinde iddialar ortaya atılmaya başlandı. Bahçeli’nin böyle bir açıklama yapmasına karşın AK Parti kanadının il sayısının arttırılmasına sıcak bakmadığı Ankara kulislerinde ifade ediliyor.

Hayal satmamak gerekirse gerçek şu; Gerede’nin il olma potansiyeli çok fazla bulunmuyor. Ancak Gerede’nin İl olabilmesini sağlayacak bir tek umudu var ve bu yolda ilerlenebilirse Gerede il olabilecek ilçeler arasına adını yazdırabilecek.

Bu arada Gerede il olduğu takdirde 6 ilçe kendisine bağlanacağı için genel nüfusu Tunceli, Bayburt ve Ardahan illerini geçecek. Gerede’nin il olma yolunda en büyük avantaj ve dezavantajları haberin detayında…   

Gerede’nin il olma tartışmaları MHP lideri Bahçeli’nin grup toplantısı açıklamalarından sonra tekrar gündeme geldi. Hatta bazı ilçeler, şehrin girişlerine “ilimize hoş geldiniz” tabelaları dahi astılar. Bahçeli’nin açıklamaları sonrası il olma potansiyeli olan ilçelerde heyecanlı bekleyişler başladı. Heyecanın yaşandığı bir ilçe de Gerede oldu. Bolu’nun en büyük ilçesi olan Gerede’de “il olmalıyız” tartışmaları sosyal medyada paylaşılmaya başlanıldı.

Hayal satmamak gerekirse gerçek şu; Gerede’nin il olma potansiyeli çok fazla bulunmuyor. Ancak Gerede’nin İl olabilmesini sağlayacak bir tek umudu var; o da sanayi alanında yaşadığı gelişme. Özellikle son 5 yıldır sanayi yatırımı anlamında atağa kalkan Gerede’de başka hiçbir ilçede bulunmayan iki Organize Sanayi Bölgesi yer alıyor. Faal vaziyette işlevini sürdüren Deri İhtisas OSB ve Gerede Karma OSB, ilçenin il olması yönünde en büyük kozu olarak ortaya çıkıyor. OSB’lerin yanı sıra Gerkonsan’ın yakın bir zamanda faaliyete geçecek olması ve Türkiye’nin stratejik yatırımlarından biri olması Gerede’nin il olma potansiyelini artıran en büyük etmenler olarak dikkat çekiyor. Gerede’nin tek handikabı ise genel nüfusunun 35 bin dolaylarında olması.

1989 yılında Aksaray ile başlayan ilçelerin il yapılması 1999’a kadar devam etti ve 67 olan il sayısı 81’e çıktı. İl olma şartları; nüfusun 100 binden fazla olması, İl merkezine en az 30 kilometre uzaklık, mevcut şehirleşme, ulaşım durumu, fabrika çeşitliliği, istihdam kapasitesi, ekonomik çeşitliliği, eğitim durumu şeklinde özetleniyor. Merkez için 100 bin şartı istenirse Gerede’nin halihazırda il olma durumu bulunmuyor. Diğer tüm kriterler tutuyor.

3 İLİ GEÇECEK

Ancak kendisine bağlanacak olan ilçelerle beraber 100 bin nüfus şartı istenirse Gerede tüm şartları tutturuyor olacak. Kızılcahamam, Mengen, Eskipazar, Çamlıdere, Yeniçağa ve Dörtdivan ilçeleri il olması durumunda kendisine bağlanacak Gerede’nin 108 bin genel nüfusa ulaşmasını sağlayacak. Bu genel nüfus yoğunluğu ile Gerede ilçesi Ardahan, Tunceli ve Bayburt illerini geçecek.

Kızılcahamam için de bu türlü bir yöntem daha iyi olacak. Kızılcahamam, Gerede’ye bağlandığı takdirde Belediyesi kendi bütçesini yapabilir hale gelecek ve istediği yatırımı meclisten onay almasıyla uygulamaya koyabilecek. Ayrıca Kızılcahamam’dan 1 saat 5 dakikada Ankara’da vilayete ulaşılıyorken (81.6 km.),  Kızılcahamam’dan Gerede’ye ise 48 dakikada ulaşılabilecek (62.4 km.)

Cevap bırakın