27-Nisan-2024 18:54:24

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
PANAYIRA TURİZM FİRMALARI TUR DÜZENLEMEYE BAŞLADI

PANAYIRA TURİZM FİRMALARI TUR DÜZENLEMEYE BAŞLADI

Gerede Panayırı, Turizm firmalarının da radarına girmeye başladı. Her zaman klasikleşen turlardan bıkan insanlara Gerede Panayırı oldukça ilginç geldi.

Panayırın eski bir dokusunun olduğunu dışarıdan bakan bir göz olarak ifade eden turistler, hayret verici şekilde ürünlerin çok çok ucuz olduğunu, yüz yıllarca yıl bu geleneğin nasıl devam ettirildiğini çözemediklerini anlattılar.

Ne zaman başladığı tarihi kaynaklarda tam net bilinmeyen Gerede Panayırı, ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Bu yıl ilk kez Tarihi Panayır, turizm firmalarının da dikkatini çekti. İstanbul’da panayır için etkinlik düzenleyen Turizm Firmaları, hala dokusunu koruyan ve eski yaşamı bugüne nakleden Geleneksel Gerede Panayırı’na 4 otobüs kaldırdı. İstanbul’da yaşayanlar için hayli ilginç gelen bu etkinliğe katılım yüksek oldu. Her biri 41 kişilik olan otobüslerin tamamı dolu vaziyette ilçeye geldi.

Türkiye’nin en eski ve en büyük panayırları olan ve 15 Eylül Cuma günü başlayan Gerede Hayvan ve Emtia Panayırı’na bu yıl da yüzbinlerin akın ettiği açıklandı. Trafiğin çoğu zaman durma noktasına geldiği panayıra Turizm firmalarının ilgisinin oluşması panayırın geleceği için ise olumlu karşılandı. Eski alışveriş kültürünü yansıtan ve bir çok pahalı ürünün şaşırtıcı şekilde çok ucuza alınabildiği panayırda köy ürünleri, kızarmış kaz, keş, köy yumurtası gibi ürünler rağbet gördü. Şak Şak helvası ve köfter gibi ürünler ise geçmişe nazaran gördüğü ilgiyi kısmen yitirdi.

Tur firmaları aracılığıyla ilçeye gelen yerli turistler, kızarmış kazı İstanbul’a gidene dek bozulma ihtimaline karşı alamadıklarını ifade ederken keş, peynir, tereyağı, patatesli ekmek ve köy yumurtası gibi ürünleri aldıklarını ifade ettiler.

Panayırın eski bir dokusunun olduğunu da dışarıdan bakan bir göz olarak ifade eden turistler, hayret verici şekilde ürünlerin çok çok ucuz olduğunu, yüz yıllarca yıl bu geleneğin nasıl devam ettirildiğini çözemediklerini anlattılar. Tur firması ile Gerede’ye gelen yerli bir turist ise çocuğunun eğitim ile ilgili ihtiyaçlarını neredeyse 3’de 1 fiyatına panayırdan karşıladığını ve enflasyona uğramayan panayırın kendisini mutlu ettiğini dile getirdi.

 CUMA GÜNÜ SON ETAP        

Panayırın son etabı ise 29 Eylül Cuma günü başlayacak. 3 gün devam edecek son panayır 01 Ekim Pazar günü son bulacak. Panayırın 2. etabına da yüzbinlerce kişinin katılması bekleniyor. Toplam 110.000 m2 alana kurulan panayırda 1000 civarında esnaf satış yapıyor ve bu esnaf sayısına günümüzdeki hiçbir AVM’nin ulaşması mümkün gözükmüyor. Gerede Panayırı’nı bu yapısı da özel kılıyor.

Cevap bırakın