28-Nisan-2024 04:31:58

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
TMO MAHSUL ALIMINA BAŞLIYOR

TMO MAHSUL ALIMINA BAŞLIYOR

Geçen yıl çiftçiden yaptığı alımla çok sayıda kişiyi tarıma yönlendiren Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geçtiğimiz haftaya kadar Gerede’den alım yapıp yapmayacağı netlik kazanmadı. Çiftçileri kara kara düşündüren bu olaydan sonra gerek resmi gerekse de siyasi bir çok girişim işe yaradı ve TMO bu yıl da ilçeden alım yapılmasına onay verdi. TMO’nun alım kararından sonra çiftçinin kasasına en az yüzde 25 daha fazla gelir gireceği belirtildi. TMO mahsul alımlarına Ağustos ayında başlayacak.  

Rusya-Ukrayna savaşından sonra bir süre tahıl koridoru anlaşması ile gıda krizinin önüne geçilirken, Rusya’nın anlaşmadan çekilmesi dünyayı yeniden gıda felaketinin eşiğine getirdi. Geçen yıl yaşanan kriz Gerede’de bir çok kişiyi tarıma sevk etti ve TMO’nun ilçeden alım yapması ilçede rekor üretimi beraberinde getirmişti.

2022’de Gerede çiftçisi, ortalama 1.2 bin ton buğday üretiminden 3 bin tonu geçerek kırılması zor bir rekora imza attı. Yaşanan bu rekorun ardındaki en büyük sebep ise TMO’nun Gerede’den alım yapması oldu. Ayrıca geçen yıl TMO ile birlikte 15 Milyon TL aracıların değil çiftçinin cebinde kaldı.

GEREDE DİREKTEN DÖNDÜ

Bir çok kişi TMO’nun ilçeden alım yapmasına güvenerek çiftçiliğe adım atarken, geçtiğimiz ay Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Gerede’den alım yapmayacağına yönelik söylentiler çiftçileri karara kara düşündürdü. Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğü’nün girişimleri sonrası TMO Gerede’den buğday ve arpa alımı yapılmasını uygun gördü. Teknik Deri Küçük Sanat Kooperatifi’nin Deri OSB’de bulunan fabrikasını depo olarak kiralaması da TMO’nun Gerede’den hububat alımı yapmasının önünü açtı. Çiftçi de böylece rahat bir nefes aldı.

4 BİN TON’A ŞAŞIRMAM!        

Gerede’de geçen yıl 3 bin ton hububat üretildiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Nazım Göktaş, bu yıl 3 bin ton mahsulün üzerine çıkılarak yeni bir rekorun kırılacağını söyledi.

Geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çiftçinin alın terini gerçek değerinden aldığını ve bu sayede 15 Milyon TL’nin aracıların cebine değil çiftçinin cebine kaldığını dile getiren Göktaş, “Bu yıl 4 bin ton rakamını yakalarsak şaşırmam. Bu sene çiftçinin cebinde 30 Milyon TL’nin üzerinde bir rakamın kalmasını öngörüyoruz”dedi.

ÇİFTÇİ EKİLMEDİK TARLA BIRAKMADI

Ağustos ayında alımların başlayacağını belirten Göktaş, “Bu yıl çiftçimiz çok ekim yaptı. TMO ilçemizde olmasaydı çiftçimizin hali haraptı, çiftçimiz mahsulünün en az Yüzde 25’ini aracılara vermek zorunda kalacaktı. Geçen yıl tarımda rekor kırdık, bu artık artarak devam edecek. Para kazanan çiftçimiz, yüzü gülen çiftçimiz arttıkça tarıma da ilgi her geçen gün artacak.”diye konuştu.

Göktaş, son olarak şu bilgilendirmeyi yaptı; “Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı üreticilerimizin kayıtlı oldukları toplam alanın 2 katına kadar ürünler TMO alım yerine teslim edilebilecek. İlçemizde TMO alım yeri Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde bulanan Teknik Deri Küçük Sanat Kooperatifi’ne ait boş bir fabrika alanıdır.

Üreticilerimizin TMO’ya satmak istedikleri mahsul ile ilgili olarak ÇKS’de bildirdikleri ekilişin uyumlu olup olmadığını İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden kontrol etmelerini, şayet bu kayıtlarda değişiklik talepleri var ise bunu ürün teslimine gitmeden Tarım Müdürlüğümüze başvurarak yaptırmaları konusunda özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Ürün teslimine giden üreticimiz TMO’ya Ziraat Bankası nezdinde kendi adına açılmış olan bir hesap numarası (IBAN bilgileri) vermeleri gerekmektedir. Dolayısıyla ürün teslimine mutlaka kimlik ve banka hesap bilgileri ile gidilmelidir.”

Cevap bırakın