28-Nisan-2024 09:47:14

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
700 YILLIK GELENEK YENİDEN DEVAM ETTİRİLDİ

700 YILLIK GELENEK YENİDEN DEVAM ETTİRİLDİ

700 yıllık Türkmen geleneği olan ve 30 yıldır yapılmayan gelenek, Gerede’de bu bayram yeniden hayata geçirildi.

En son 30 yıl önce Gerede ilçemize bağlı Çayörengüney Köyü’nde yapılan ve daha sonra yapılmamaya başlanan “Ziirat  Geleneği” bu Ramazan Bayramı’nda yeniden yapıldı.

Geleneği yeniden hayata geçirmek için köydeki vatandaşlar, Bayramın 1. günü ikindi namazından sonra köy evlerinde yapılan helvaları toplayarak, tabaklanmış bir deri içersinde karıştırdılar. Helvalar karıştırılırken ilahiler söylenildi ve dualar edildi. Karıştırılan bu helvalar daha sonra Ramazan Bayramı’nda köyde bulunanlara ikram edildi.

700 yıllık bir Türkmen geleneği olan Ziirat  Geleneği’ni yeni nesle aktarmak için yeniden kolları sıvayan köy halkı, 30 yıl sonra bu geleneği yeniden yaptıklarını ve artık her Ramazan Bayramı’nda geleneği devam ettireceklerini ifade ettiler. Köy halkı ayrıca bu geleneğin bereket ve bolluğun artması için yapıldığını da belirttiler.

Ziirat  geleneği nedir?

Birlik ve beraberlik duygusunu kuvvetlendirmek, paylaşma duygusun pekiştirmek, köye bolluk ve bereketin gelmesini sağlamak gibi amaçlarla özellikle dini bayramlardan önceki arife günü ya da bayramın ilk günü sabah veya ikindi namazından sonra toplu olarak helva yeme şeklinde gerçekleştirilen geleneksel törendir.

Cevap bırakın