28-Nisan-2024 17:49:14

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
Kafayı yiyeceğiz!

Kafayı yiyeceğiz!

Kahramanmaraş depremini üç yıl önce tahmin eden Prof. Dr. Naci Görür, 1944 yılında yaşanan büyük depremden sonra kırılan Gerede fayında uzun süre deprem olmayacağını belirtirken, Jeoloji Mühendisleri Odası Karabük İl Temsilcisi Ahmet Öztürk ise Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda önümüzdeki 50 yıl içerisinde 6.5 şiddeti üzerinde depremin meydana gelme riskinin yüzde 95’lere dayandığını söyledi ve “Her an burada 6 ve 6’nın üzerinde bizi etkileyecek bir deprem beklemekteyiz.”dedi. Kafa karıştıran açıklamalardan sonra ne yapacağımızı adeta şaşırdık.   

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerden sonra fay hattının geçtiği yerleşim yerleri uzmanların görüşlerine kitlendi. 1944 yılında Türkiye’de yaşanan en büyük depremlerden birini yaşayan Gerede ile ilgili uzmanlar farklı görüşler sunmaya başladılar.

Kahramanmaraş depremini üç yıl önce tahmin eden Prof. Dr. Naci Görür, Kuzey Anadolu Fay Zonu’nda uzun süre deprem olmayacağını belirtti. Görür, “Bir yerde büyük deprem olunca o yörede ve o hatta tekrar yeterli enerji birikinceye kadar büyük deprem olmaz. Bazı yöreler hariç bu zonda büyük depremler olmaz” ifadelerini kullandı. Görür ayrıca, “Deprem dirençli kentler talep edelim.” çağrısında bulundu.

KORKUTAN UYARI: YÜZDE 95

Jeoloji Mühendisleri Odası Karabük İl Temsilcisi Ahmet Öztürk ise Gerede’nin ortasından geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda önümüzdeki 50 yıl içerisinde 6.5 şiddeti üzerinde depremin meydana gelme riskinin yüzde 95’lere dayandığını söyledi.

Öztürk, Gerede, Kastamonu, Karabük’ten geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda enerjinin biriktiğini ve önümüzdeki 50 yıl içinde 6.5 şiddeti üzerinde deprem meydana geleceğini söyledi.

HESAPLAMA VAR!

Öztürk sözlerine şöyle devam etti: “Depreme her an hazırlıklı olmamızı ifade ettim. Bu depremlerin belirli periyotları var. Şu anda 1944’ten önce Kuzey Anadolu Fay Hattı bölgemizdeki 1668-1600’lü yıllara dayanan yani 300 yıllık bir periyodu var fakat bizim 1944 Gerede depreminden bu zamana kadar 80 yıl geçmiş üzerinden. Deprem istatistik enstitüsünün bizim bölgemizde vermiş olduğu deprem ortalamaları ile ilgili yüksek şiddette deprem olma yüzdeleriyle ilgili bir hesaplama vardır. Biz bunu bütün zemin etüt raporlarımızın içinde de koyarız, bütün toplantılarda da bunu aktarırız. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın geçtiği Kocaeli, Adapazarı, Düzce, Bolu, Gerede, Kastamonu, Karabük, Çorum, Amasya, Tokat, Sivas’ın kuzeyi, Erzincan, Bingöl ve Muş’u kapsayan bölgelerde 6 ve 6’nın üstünde deprem üretme ihtimali son 10 yıl içinde yüzde 46,9 oranındayken şu anda 50 yıllık bir zaman diliminde 6.5 ve üzerinde deprem üretme yüzdesi yüzde 95, buna göre hazırlıklarınızı yapın, buna göre tedbirli olun anlamında bir uyarı veriyor. Her bölgede bu istatistikler yapılıyor, her bölge kendine yakın olan fayın hareketlerini takip ediyor. Bizi etkileyen aktif fayımızın bekleme süresi yüzde 80’lerle doldurmuş durumda. Biz de her an burada 6 ve 6’nın üzerinde bizi etkileyecek bir deprem beklemekteyiz.”

1 Yorumlar
Fuat

Kaf üzerinde 6.5 üzerinde deprem olmayan 50 yıllık bir zaman dilimi zaten yok. Bunu bilmek için jeolog olmaya da gerek yok. Okumayı bilseniz yeter. Hoca insaflı davranmış. Kaf'ın tamamı için ben 10 yıl içinde 6 5 üzeri %95 diyorum

Cevap bırakın